Endoscopie

Kijkoperaties

Endoscopie algemeen

Bij de Dierendokter maken wij dagelijks gebruik van de rigide endoscopie. Deze techniek vergt veel training, ervaring en investeringen. Wij zijn de eerste praktijk in Den Haag die deze techniek beheerst. Onze chirurg (Jelke Jan Smit) heeft hier meerdere extra opleidingen voor gedaan waaronder aan het grote humane opleidingscentrum in Parijs (Elancourt).

De rigide endoscopie is met name geschikt voor het bekijken van lichaamsholtes en uitvoeren van minimaal invasieve operaties middels speciale fijne instrumenten. Buiten de laparoscopie (endoscopie in de buikholte) gebruiken wij de endoscopie ook voor het bekijken en uitvoeren van ingrepen in bijvoorbeeld de neusholte, oren, luchtpijp en longen, vagina, en blaas.

Jelke Jan heeft ook andere dierenartsen getraind en heeft voor de laparoscopie een operatietafel ontwikkeld waardoor de ingreep veiliger en vlotter kan uitgevoerd worden.

 • Laparoscopie
 • Rhinoscopie
 • Bronchoscopie
 • Vagina en blaas scopie

Laparoscopie

Door middel van de laparoscopie kan je een kijkje nemen in de buikholte en zelfs in organen zoals de blaas en maag. De camera heeft een sterke vergroting waardoor er een prachtig gedetailleerd overzicht van de buikholte te krijgen is. Tevens zijn er een heel scala aan ingrepen mogelijk. Het voordeel van deze manier van opereren is dat het minimaal invasief is, de patiënt zal dus minder last hebben. Daarbij is bij veel operaties de ingreep sneller uit te voeren, dat betekent ook kortere narcoses. De sterilisatie van de teef en de poes is natuurlijk de bekendste. Jelke beheerst drie technieken voor het doen van sterilisaties, maar hij geeft de voorkeur aan het steriliseren door middel van twee gaatjes (portals). Hij heeft ook ervaring met de volgende ingrepen:

 • Gastropexie (vastzetten van de maag)
 • Cryptorchidectomie (niet ingedaalde testikels verwijderen)
 • Restovaria verwijderen (wanneer er een stukje eierstok is blijven zitten bij een eerdere sterilisatie worden honden gewoon loops, opnieuw steriliseren is dan de enige oplossing, deze stukjes weefsel zijn lastig te vinden, maar d.m.v. de laparoscopie juist heel snel te vinden en makkelijk te verwijderen.)
 • Ovariohysterectomie (gehele baarmoeder verwijderen wanneer deze ontstoken is (pyometra))
 • Exploratieve chirurgie
 • Bioptnames (lever, nier,pancreas, en andere weefsels)
 • Cystotomie (o.a. voor blaasstenen verwijderen) (laparoscopisch geassisteeerd)
 • Gastrotomie (vreemde voorwerpen uit de maag of darm verwijderen) (laparoscopisch geassisteerd)
 • Cholecystectomie (galblaas verwijderen)
 • Pericardectomie (is een ingreep aan het hart waarbij het hartzakje opengeknipt wordt, dit vindt dus in de borstholte plaats)

Rhinoscopie

Bij chronische niesklachten of (eenzijdige) neusuitvloeiing kan het heel behulpzaam zijn om met een camera in de neusholte te kijken. Wij kunnen dit in zowel de hond als de kat. Voorafgaand aan de procedure maken wij vaak (in overleg met u) een detail rontgenfoto van de neusholte. Hierna voeren wij een rhinoscopie uit waarbij wij beide neusholtes van binnen geheel kunnen bekijken. Eventuele problemen kunnen dan beoordeeld worden en zonodig gebiopteerd (monster nemen) of het probleem wordt meteen opgelost zoals bij een grasaar in de neus.

Bronchoscopie

Bij chronische hoestklachten is buiten een röntgenfoto van de borstholte een scopie tegenwoordig een veel gebruikte aanvullende methode om de luchtwegen te bekijken en om biopten en/of spoelsels te kunnen nemen. Ook in de longen kunnen verschillende problemen zijn die op een rontgenfoto niet of slecht zichtbaar zijn. Het is een snelle procedure die nauwelijks belastend is, mits goed uitgevoerd.

Vagina en blaas scopie

Bij steeds terugkerende blaasontstekingen of uitvloeiingen uit de vagina kan een scopie uitkomst bieden. Ook deze procedure is relatief vlot uit te voeren. Tal van problemen kunnen bekeken en bemonsterd worden en een aantal problemen zijn direct op te lossen. Ook bijvoorbeeld bij incontinentie van de teef kan er scopisch een ingreep aan de kringspier van de blaas uitgevoerd worden die het probleem verhelpt.

Terug naar Expertise