Laparoscopische gastropexie

Tegenwoordig kunnen we bij De Dierendokter een maagkanteling voorkomen door de maag laparoscopisch geassisteerd te verbinden met de buikwand. Deze nieuwe minimaal invasieve methode is relatief eenvoudig, snel en veilig. Veelal wordt het gecombineerd met de laparoscopische sterilisatie.

Hoe gaat de laparoscopisch geassisteerde gastropexie in zijn werk?

Nadat de hond onder narcose is gebracht (zie narcose) wordt er een camera met een diameter van 5 mm de buik ingebracht. Via een tweede kanaal (portal) wordt de juiste plek van de maagwand beetgepakt en op de juiste plek tegen de buikwand aan gelegd. Dit tweede gaatje wordt iets vergroot (tot ongeveer 5 cm, afhankelijk van het ras) De maag wordt vervolgens vastgehecht met speciaal hechtmateriaal. De huidsnede wordt daarna gesloten en klaar is kees. De maag ligt nu stabiel op de juiste anatomische plek. De ingreep duurt niet lang (gemiddeld 15 tot 20 minuten) en kan dus ook makkelijk gecombineerd worden met een andere laparoscopische ingreep zoals de sterilisatie.

Maagkanteling

Maagkanteling bij de hond is een levensgevaarlijke situatie. De maag kan zich vullen met gas en dusdanig opblazen dat hij op een gegeven moment om zijn as kan draaien. Tijdens het opblazen (dilatatie) kunnen er bloedvaten en organen afgekneld worden en wanneer de maag draait (torsie) dan zal dit zeker gebeuren. Wanneer er dan niet snel en adequaat gehandeld wordt overleefd een hond dit meestal niet. Een hond met een maagkanteling moet snel geopereerd worden waarbij de maag van het gas ontdaan wordt en de maag moet weer teruggedraaid worden. De maag wordt vervolgens vastgezet (gastropexie) aan de buikwand om te voorkomen dat het nog eens gebeurd. Soms draait de milt mee en zal in veel gevallen verwijderd moeten worden. Buiten de maag kunnen ook nieren en darmen tijdens een maagkanteling zonder bloed komen te zitten en kunnen vervolgens afsterven. Zo’n spoedoperatie is in alle gevallen enorm invasief en de kosten lopen makkelijk op. Ook al slaagt de operatie, dan kunnen er nog een week lang gevaarlijke hartritmestoornissen optreden.

Voorkomen is dus beter dan genezen. Daarom adviseren wereldwijd steeds meer dierenartsen de maag preventief vast te laten zetten bij de risicogroepen. Voorheen was dit lastig en vergde een grote buikoperatie. Dankzij de laparoscopie is dit eenvoudiger geworden.

Een maagkanteling komt met name bij grote hondenrassen voor en rassen met een diepe smalle borstkas. Zo is gebleken dat de Duitse dog, bloedhond, Ierse wolfshond, Duitse herder, weimaraner, rottweiler, doberman pincher, poedel, akita, Ierse setter, St. Bernard en Old English sheepdog een verhoogd risico hebben. Waarbij bekend is dat bijvoorbeeld 43% van de Duitse doggen een maagkanteling krijgen.

Symptomen

De hond is vaak onrustig en lijkt het benauwd te hebben. Vaak staan ze met een wat gebogen rug en gestrekte hals. Het dier moet vaak braken echter komt er veelal niet veel uit. De buikomvang kan toenemen en de buik is gevoelig wanneer je die aanraakt. Het treed vaak op na een maaltijd met name als ze na het eten aktief zijn geweest. Het gebeurd vaak ’s avonds of ‘s nachts waardoor het soms lastig kan zijn om snel geholpen te worden. Overigens is dit binnen de kring dierenartsen Den Haag wel goed geregeld.

Door middel van de laparoscopie kunnen we preventief de maag vastzetten tegen de buikwand (gastropexie). Het is een snelle veilige methode die een hoop ellende en kosten kunnen besparen.

Een verstandig leefbeleid is natuurlijk ook erg belangrijk. Verdeel de voeding in porties over de dag, niet alles in 1 keer. Laat de hond minimaal 1 tot 2 uur na het eten rusten voordat je gaat wandelen/spelen met de hond. Liever geen “diner” diĆ«ten, maar hoogwaardige voeding. Laat een hond niet te gulzig eten door bijvoorbeeld een grote steen (die ze niet kunnen inslikken) in de etensbak te doen.

Indien u vragen heeft dan kunt u ons bereiken op 070 - 3462207.

Terug naar Endoscopie